Conform Constitutiei Rusiei, un astfel de drept se acorda sefului statului in cazul in care securitatea tarii este in pericol. Un motiv il constituie, de asemenea, protectia cetatenilor rusi care traiesc intr-un stat sau altul. Asa s-a procedat, de altfel, in cazul Crimeei.

Dar daca deputati rus par, cu adevarat, hotarati sa treaca de la vorbe la fapte, analistii indeamna la retinere si considera rezolutia Camerei reprezentantilor  prin care se solicita presedintelui Barack Obama sa dea unda verde livrarii de arme letale Ucrainei drept o manevra de politica interna, pe fondul apropierii campaniei electorale.

Casa Alba nu a luat inca o decizie in acest sens, dar furnizarea de armament va deveni realitate in cazul neindeplinirii acordurilor de la Minsk. Specialistii sunt insa de parere ca eventualele livrari vor avea, mai degraba, un caracter simbolic.

Un joc al speculatiilor si de o parte si de cealalta! Dar, in acelasi timp, este si un joc al nervilor, deja intinsi la maxim, mai ales la Moscova.