Creşterea livrărilor de gaze de 2,5% înregistrată în ultimii şase ani ar urma să încetinească la 1,5% până în 2021, apreciază IEA. "Evoluţiile recente indică o perioadă de supraproducţie. În următorii cinci ani vom asista la o reaşezare a comerţului mondial cu gaze naturale. Suntem la începutul unui nou capitol pe piaţa europeană a gazelor naturale, în special în privinţa preţurilor. Aş fi optimist să mă aştept la o creştere a preţului gazelor naturale", a apreciat şeful IEA, Fatih Birol.

Furnizorii din Rusia şi Qatar se confruntă cu un excedent deoarece capacitatea de export va urca cu 45% până în 2021, în special din SUA şi Australia. În acelaşi timp, cererea va încetini, în special din partea importatorilor importanţi, cum ar fi Japonia şi Coreea de Sud, se arată în raport.

Cererea de gaze din China a scăzut la 4% în 2015, cel mai lent ritm din peste 15 ani, dar ar urma să se redreseze la 9% până în 2021, apreciază IEA, scrie agerpres.

Instituţia estimează că importurile de gaze naturale în Europa vor creşte cu 40 miliarde metri cubi (bcm) până în 2021 pe fondul scăderii producţiei pe acest continent. Preţurile scăzute pe piaţa spot vor spori tensiunile privind contractele pe termen lung cu clienţii europeni şi vor forţa Gazprom să se adapteze la un mecanism al preţurilor mai competitiv, avertizează IEA.

Declinul preţului la petrol a afectat nivelul gazelor naturale exportate de Gazprom, deoarece, în majoritatea contractelor de furnizare, preţul gazelor exportate este legat de cel al barilului de ţiţei.

Companiile europene cumpără gaze naturale încheind contracte pe termen lung, dar trebuie să-l vândă clienţilor la preţuri de retail mai scăzute, legate de piaţa spot. În prezent, Gazprom este presat de Uniunea Europeană să-şi modifice sistemul de vânzare al gazelor naturale pe baza contractelor pe termen lung.