Igor Dodon a fost primit, marti, de presedintele Vladimir Putin. La finalul discutiilor, purtate atat intre patru ochi, cat si in format largit, liderul de la Kremlin a promis ca numarul intreprinderilor moldovenesti care vor putea livra produse in Rusia va creste. "Multe vor depinde de modul in care Moldova isi va construi relatiile cu Uniunea Europeana, avand in vedere acordul de asociere semnate de cele doua parti. Pentru noi acest lucru inseamna o serie de riscuri, cu care ne-am confruntat deja dupa ce Ucraina a incheiat un document similar cu UE", a considerat oportun sa mentioneze Putin.

Seful statului rus a subliniat, totodata, ca "partea rusa este gata sa lucreze atat cu guvernul, cat si cu presedintele Republicii Moldova. Suntem pregatiti, pentru ca stim care sunt competentele guvernului si ale presedintelui. Unele probleme nu sunt de competenta presedintelui, conform constitutiei tarii", a adaugat Putin.

La randul sau, Dodon a cerut din nou anularea acordului cu Uniunea Europeana semnat in 2014. "Nu exclud posibilitatea ca, dupa urmatoarele alegeri parlamentare, aceasta sa fie pozitia majoritatii parlamentare, adica a Partidului socialistilor", a detaliat liderul de la Chisinau. El a propus, printre altele, ca tara lui sa obtina statut de observator in Uniunea Eurasiatica, pronuntandu-se, totodata, in favoarea incheierii unui document cu NATO care sa confirme statutul de neutralitate al Republicii Moldova.

In ceea ce priveste alt subiect delicat, dar important pentru Kremlin - recunoasterea Crimeei -, Dodon a evitat o abordare directa. Republica Moldova, a spus el, trebuie sa intretina relatii de prietenie cu autoritatile de la Kiev, astfel ca nimeni nu va risca sa declare oficial ca fosta peninsula ucraineana apartine Rusiei. "Nu mi-am schimbat punctul de vedere si nu mi-l voi schimba", a declarat Donon.

Contactat de Vzgliad, analistul Serghei Nazaria, de la Centrul de analize si prognoze strategice EST-VEST, a amintit ca Moldova se invecineaza doar cu Romania si Ucraina. "A recunoaste Crimeea inseamna a arunca tara intr-o izolare totala. Moldova depinde total de Ucraina. Daca ne vor inchide si spatiul aerian, va fi o lovitura colosala. Chiar si cu romanii am putea avea probleme", a spus Nazaria.

Oricum nimeni nu se grabeste sa clarifice aceasta chestiune, sustine analistul, avertizand ca ratingul lui Dodon s-ar putea prabusi pana la alegerile parlamentare, care, posibil, vor fi organizate nu anul viitor, ci chiar in cursul acestui an, anticipat. "Daca Dodon va astepta data oficiala a alegerilor, popularitatea lui nu-l va salva. El trebuie sa dizolve parlamentul, convocand anterior o consultare populare privind increderea in parlament si guvern", a apreciat Nazaria.

El crede ca Moscova nu va face nici o miscare in intampinarea lui Dodon atata timp cat el nu va actiona in directia dorita de Kremlin. "Moscova nu va accepta niciodata ca muncitorii moldoveni sa vina sa lucreze in Rusia, daca nu va primi nimic in schimb. Iar asta inseamna o revizuire a relatiilor cu Bruxelles", considera analistul.

Merita mentionat ca Putin i-a dăruit lui Dodon o hartă a Moldovei "istorice", cea de după Pacea de la Bucureşti din 1812. Prezentand presei cadoul, Dodon a spus că "jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc." Harta Moldovei istorice etalată a fost întocmită în secolul al XVIII-lea de către cartograful italian Bartolomeo Borghi, după războiul ruso-turc din 1806-1812.

Pe acest fundal, Dodon şi-a exprimat regretul că în 1812, Imperiul Rus nu a anexat întreg teritoriul Moldovei, ci s-a oprit la Prut. 'Dacă Imperiul Rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită', a spus el, sustinand ca nu are intenţia de a pune "un gard de fier" pe râul Prut şi a subliniat că programele umanitare pe care Republica Moldova le are cu România sunt benefice şi nu ar trebui să li se pună capăt.

Potrivit lui Dodon, Chişinăul şi Bucureştiul au 'o singură problemă: încercările de unire a Republicii Moldova cu România'. 'Atunci când România declară la nivel politic că trebuie lichidată statalitatea Republicii Moldova, vom riposta', a spus Dodon. 'În România sunt interzise organizaţiile care au încercat să facă propagandă cu privire la faptul că o parte din teritoriul românesc înseamnă Ungaria, altă parte - Moldova. Şi atunci, de ce la voi acest lucru este interzis, iar la noi nu? La începutul anului trecut i-am scris o scrisoare deschisă preşedintelui României (Klaus Iohannis), rugându-l să explice poziţia pe marginea acestei probleme şi nu am primit un răspuns', a declarat presedintele Moldovei.