IKEA susţine că la momentul în care scandalul cărnii de cal a implicat şi chifteluţele pe care retailerul le vinde în propriile restaurante decizia de a le scoate de la vânzare a devenit inevitabilă, notează dailymail.co.uk.

Cantităţi mari de chifteluţe suedeze scoase din restaurantele retailerului din Suedia se află încă în posesia celor de la IKEA, fiind depozitate la rece. Conform sursei citate, un purtător de cuvânt al companiei a declarat că există şanse destul de mari ca acele chifteluţe să fie reintroduse pe piaţă, eventualul profit urmând a fi donat în scopuri caritabile.

"Momentan lucrăm pentru a găsi o soluţie sustenabilă pe partea de vânzări privind chiftelele care conţin carne de cal. Nu există niciu pericol alimentar asociat cu consumul acestor chiftele, aşa că am vrea să le reintroducem în vânzare iar banii de pe urma acestora să fie folosiţi în scop caritabil", a declarat un purtător de cuvânt al IKEA.

IKEA a fost unul dintre retailerii care comercializează şi produse alimentare lovit de scandalul cărnii de cal ce s-a răspândit pe întregul continent european. Compania suedeză a fost nevoită să efectueze o serie de analize de laborator pentru a determina dacă acestea conţin sau nu carne de cal.

În Europa, chiftelele din carne au fost retrase în Polonia, Austria, Ungaria, Marea Britanie, Portugalia, Finlanda, Germania, Italia, Danemarca, Olanda, Belgia, România, Slovacia, Cehia, Suedia, Spania, Bulgaria, Grecia, Franţa, Cipru şi Irlanda. În luna februarie IKEA a retras temporar de la vânzare chifteluţele din magazinul din Bucureşti, pentru verificarea suplimentară, după ce autorităţile din Cehia au găsit urme de carne de cal într-un lot de chifteluţe comercializate de producătorul de mobilă, determinând compania să oprească vânzarea produselor în mai multe ţări europene. Reintroducerea chifteluţelor în restaurantul din Bucureşti a fost făcută pe 3 aprilie.