In conditiile in care firma detine 342 de magazine raspandite in 41 de diferite tari, IKEA are nevoie de cantitati uriase de materie prima. Pentru a-si satisface clientela, compania a deschis 46 de intreprinderi de prelucrare a lemnului. Cele mai importante se situeaza in Europa si, in special, in Suedia. Uzinele scandinave lucreaza cel mai mult pentru firma suedeza sunt Swedwood si Hulsfred. Aceasta din urma prelucreaza zilnic 140.000 de metri cubi de pin.

IKEA a primit deja numeroase plangeri vizand activitatile sale de comercializare a lemnului. Unele au acuzat chiar intreprinderea suedeza ca ar fi una dintre principalele cauze ale defrisarilor, mai ales ca mare parte din produsele companiei nu dureaza o vesnicie. Mai mull, recentele studii arata ca Europa ar fi responsabila de 36% din taierile de paduri rezervate comertului internatinal.

La randul sau, IKEA a dovedit cu documente ca provenienta materiei sale prime este controlata, iar calitatea a 25% din lemnul sau este certificata de The Forest Stewardship Council. O structura care a asigurat, la randul sau, ca produsele IKEA sunt utilizate legal.