"Chifteluţele testate pozitiv cu urme de carne de cal din Republica Cehia nu au ajuns niciodată la vânzare în vreun restaurant IKEA (nici în România). Produsele au fost temeinic verificate de către colegii din Suedia responsabili pentru produsele din magazinele IKEA, împreună cu furnizorul nostru global. Totuşi, noi am decis scoaterea temporară a chifteluţelor de la vânzarea din magazinul din Băneasa pentru verificarea suplimentară", au precizat Cornel Oprişan, retail manager Ikea România.

România nu a fost notificată prin Sistemul Rapid de Alertă despre chifteluţele care conţineau carne de cal comercializate în Republica Cehă prin reţeaua Ikea Group, a anunţat luni Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

"Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje din România nu a fost notificat de către Comisia Europeană prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje până la ora 15.50, cu privire la informarea de presă efectuată de către reprezentanţii autorităţilor competente ale Republicii Cehia referitoare la testele efectuate la produsele comercializate pentru lanţul de magazine IKEA care conţineau carne de cal. Produsele din Republica Cehă au fost testate şi retrase de autorităţi înainte de a fi comercializate şi distribuite către consumatori", se arată în comunicatul ANSVSA.

După evaluarea riscului, efectuată de către reprezentanţii Comisiei Europene, în cazul în care România se află pe lista de distribuţie a acestor produse, ANSVSA va lua măsurile necesare, conform datelor transmise de către Comisia Europeană. Potrivit ANSVSA, procedura aplicabilă Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) prevede ca autoritatea competentă a unui stat membru, care suspicionează existenţa unui situaţii periculoase pentru sănătatea publică cu privire la alimente şi furaje, să informeze Comisia Europeană prin intermediul acestui sistem.

După ce datele sunt analizate se transmit notificări de alertă către statele implicate precum şi informaţii privind produsul, producătorul, natura riscului, lotul (sau loturile), data producerii şi lista statelor membre unde a fost distribuit produsul. Un stat membru, inclus pe această listă, va lua măsurile legale, care pot include retragerea de la comercializare, distrugerea produsului sau reexpedierea acestuia către ţara de origine.