Solicitat să comenteze corespondenţa dintre Băsescu şi Ponta, Iliescu a răspuns: "Domnul Băsescu are ieşiri, aşa..., răbufniri, din când în când. La un moment dat chiar apreciam faptul că, în pofida caracterului său mai vulcanic şi netemperat, se retrăsese şi era mai rezervat. Era bine, a fost un semnal bun. Din păcate, nu l-a consolidat". Iliescu s-a declarat placut impresionat de dialogul care se statornicise intre premier si presedinte. 

"La acel moment, am apreciat că mai tânărul Ponta a fost din acest punct de vedere mult mai flexibil şi a căutat să cultive şi să promoveze acest dialog necesar. Indiferent că ne place sau nu, Băsescu - mie nu-mi place - este preşedintele ţării în momentul de faţă, în ciuda unei opinii a unei majorităţi importante, el a rămas în această funcţie şi deci are nişte atribuţiuni care trebuie respectate", a adăugat Iliescu.


El a adăugat că a avut impresia că preşedintele Traian Băsescu trata mai cu realism lucrurile şi şi-a manifestat părerea de rău că şeful statului încalcă principiul convieţuirii instituţiilor statului. "Îmi pare rău că are câteva răbufniri care încalcă acest principiu al convieţuirii instituţiilor statului. Aici nu mai vorbim de persoane, dar e vorba de instituţia, instituţia preşedintelui ţării, care are răspunderile lui, şi raportul cu Guvernul, cu Parlamentul sunt importante. El este primul responsabil care trebuie să dea tonul în legătură cu relaţii fireşti de respect reciproc", a spus Iliescu.

Pe de alta parte, Iliescu a spus ca evita să-i de a sfaturi premierului Victor Ponta, având în vedere că diferenţa de vârstă e de peste 40 de ani. "Chiar nu vreau să mă bag în asemenea chestiuni. Chiar fiind susţinător al lui Ponta, suntem generaţii diferite. Ne despart vreo patruzeci şi ceva de ani şi să dau sfaturi mă feresc, pentru că totdeauna un tânăr se simte jenat, încorsetat când vine un bătrân din ăsta care, vorba aia, e la sfârşitul vieţii, să îi dea sfaturi. O fac chiar şi aşa din prietenie, cu prudenţă. Adică trebuie să ţinem seama de sensibilităţile oamenilor aicea", a spus Iliescu, citat de Mediafax in pagina electronica.