Fostul şef de stat Ion Iliescu le-a transmis românilor, înainte de votul din 9 decembrie şi de sărbătorile de iarnă, un mesaj de speranţă cu privire la noul an, el urându-le tuturor să nutrească speranţa unei vieţi mai bune, iar încheierea acestui an să le descreţească puţin frunţile.Iliescu a precizat că speră ca încheierea acestui an să fie însoţită de speranţe pentru toţi românii. "Este apropierea sărbătorilor de iarnă şi a Noului An. Eu sper ca încheierea acestui an să fie însoţită de speranţe pentru toţi românii şi ca anul ce vine să ne descreţească puţin frunţile şi să ne adauge speranţe noi ca lucrurile să înceapă să se redreseze în general în scocietatea românească şi ca fiecare român să nutrească speranţa unei vieţi mai bune şi mai ales tinerilor, copiilor, să le urăm acest lucru", a spus Iliescu.

In alta ordine de idei, el a estimat ca revenirea la sistemul de vot pe bază de liste merită analizată, el apreciind că perfecţionările trebuie aduse în cunoştinţă de cauză, şi nu "sugând din deget" într-un moment de inspiraţie. Întrebat dacă îi sfătuieşte pe liderii USL să opteze pentru revenirea la votul pe liste, pentru viitor, Iliescu a răspuns: "Asta într-adevăr merită o analiză şi văzut avantaje şi dezavantaje ale fiecărui sistem electoral - noi, de acum, am practicat, am exersat ambele sisteme - o analiză obiectivă, detaşată de pasiunea care e însoţită de o campanie electorală, cu mintea limpede, să vedem cum e mai bine". 

"Avantajul votului uninominal era că fiecare candidat se priveşte faţă în faţă cu electoratul, care îl va judeca mai în cunoştinţă de cauză. Este de luat în considerare acest lucru. În acelaşi timp, votul pe liste măreşte răspunderea partidelor, ori sistemul democratic e bazat tocmai pe această logică a competiţiei între partide politice, care fiecare, dincolo de indivizi, vine cu programe care formează obiectul unui dialog cu electoratul", a adăugat Iliescu.

El a subliniat că orice perfecţionări care se vor face la sistemul de vot trebuie aduse în urma unei analize obiective, a experienţei proprii şi a experienţei altora. "Există şi sisteme mixte: nemţii au o combinaţie între vot pe liste şi vot uninominal. De aceea spuneam că merită o analiză foarte serioasă a experienţei proprii, a experienţei altora şi, dacă e de adus nişte perfecţionări, să o facem în cunoştinţă de cauză, nu sugând din deget într-un moment, aşa, de inspiraţie", a subliniat Iliescu.