Elvetia: soc monetar

Francul elvetian a fost cel mai afectat de deprecierea monedei europene. La 15 ianuarie, Banca nationala a Elvetiei a luat prin surprindere pietele hotarand sa renunte la plafonul de schimb instituit din 2011 de 1 euro pentru 1,20 franci. Instantaneu, moneda elvetiana a afisat un salt de pana la 30%, inainte de a incheia ziua la 20%.

De atunci, francul elvetian a pierdut progresiv 12% din valoarea sa. Dar socul monetar produs de decizia Bancii centrale, violent pentru toti exportatori elvetieni, ar putea arunca tara in recesiune.

SUA: Wall Street marca de nervozitate

Cresterea dolarului, ascensiune care reflecta indirecta o stare buna de sanatate a economiei americane constituie, in sine, o veste buna. Cererea interna are motive sa sporeasca, stimuland exporturile tarilor emergente si ale Europei spre Statele Unite.

Totusi, pe Wall Street domneste o stare de nervozitate destul de accentuata. Cauza? Castigurile mutinationalelor americane realizate de filialele lor din strainatate se topesc pe masura ce monedele tarilor emergente se depreciaza.

Tarile emergente in degringolada

Brazilia, Africa de Sud, Mexic, Indonezia, Rusia, Turcia: monedele marilor tari emergente s-au inclinat in fata dolarului american. In decurs de un an, indicele "valutelor emergente" monitorizate de JP Morgan a scazut cu 17%. O tendinta care s-a accelerat in luna martie, noteaza Capital Economics.

Pe de alta parte, analistii atrag atentia si asupra altui aspect ingrijorator: datoriile intreprinderilor din tarile emergente sunt, in principal, in dolari. Daca vaniturile lor sunt realizate in alte monede, "greutatea" datoriilor va creste.

China joaca stabilitate

Cum reactioneaza China, acuzata in trecut de manipularea yuanului pentru a exporta mai ieftin? A doua economie a lumii "nu participa la acest razboi al valutelor, yuanul s-a depreciat foarte putin", a constatat James Kwok, specialist la Amundi, care gestioneaza active in valoare de 850 miliarde de dolari.

China, care vrea sa se impuna ca o piata financiara majora si sa dezvolte o piata proprie de capital, "incearca sa limiteze fluctuatiile", completeaza William De Vijder,  econmist la BNP Paribas.