Dupa o perioada de restriste si incertitudini economice, inceputul anului 2014 arata predispozitia Romaniei de a se orienta spre cresteri si regasire economica.
In primul rand putem sesiza o tendinta de crestere a salariilor, fapt ce bucura nu numai angajatii, ci mai multe elemente din ecosistem.

In afara celor doua mariri ale salariului minim, cea din ianuarie si cea de la inceputul acestei luni, se observa o tendinta de usoara crestere si in sectorul privat.

Cum contribuie acest lucru la starea de fapt a Romaniei?

Pe de o parte, un salariu minim mai mare ar putea duce la o pondere mai mare a contributiilor la asigurarile sociale, iar pe de alta ne ajuta sa mai crestem o treapta in topul european, unde suntem de 12 ori mai mici decat prima tara clasata, Luxemburg, unde salariul minim ajunge la 1.900 euro.

Desi de cele mai multe ori cresterea salariala poate afecta in sens negativ economia, in contextul tarii noastre exista semnale pozitive.

Care sunt principalele avantaje? Creşterea costurilor este marginala si poate aparea fenomenul de presiune din partea oamenilor ce lucreaza fara carte de munca pentru a fi angajati in economia formala.

Pe de alta parte, la nivelele joase de venit, marea majoritate a oricarui venit suplimentar se duce in consumul curent de produse alimentare. Astfel, prin cresterea salariilor vor creste si incasarile din TVA aferent acestui consum.

Avand in vedere premisele de natura sociala si necesitatea stimularii consumului intern, schimbarile salariale reprezinta un element pozitiv. Totuşi, trebuie sa precizam ca o crestere nominala salariului minim trebuie pusa in contextul evolutiei productivitatii muncii. Fara aceasta vorbim despre niste beneficii ce nu vor putea fi sustinute in timp.

Cresterea salariului minim micsoreaza somajul si creste participarea in campul muncii printr-o multime de mecanisme, fapt ce ar trebui sa ne ofere curajul de a salva cu totii economia tarii.

In primul rand, faciliteaza mobilitatea populatei intre diferite zone ale tarii si creeaza un motiv suplimentar pentru somerii indecisi (450 de mii la nivelul Romaniei) sa-si caute mai activ un loc de munca. Cresterea salariului poate duce la o productivitate crescuta prin interventia atat asupra mentalului colectiv, cat si al fiecarui individ angajat in parte: ii schimba perceptia, motivatia si ii invita la recirpocitate. Angajatii ce trec prin mariri de salarii isi iau munca mai in serios, sunt mai concentrati pe rezultate si mai statornici – avand cele necesare se opresc din cautarea altor surse de venit sau schimbarea celei actuale -  specialistii numind acest efect - “efficiency wage”.

Nu in ultimul rand,  la nivelul avantajelor pentru firme se pot mentiona faptul ca angajatii nu-si mai dau demisia atat de usor, au ce pierde fata de pragul reprezentat de asistenta sociala, se angajeaza mai multi in piata muncii.

Cele mai importante aspecte sunt reprezentate de reducerea rulajului de personal, a absenteismului si cresterea moralului. De ce? Pentru ca orice miscare intre locuri de munca impune costuri semnificative pentru angajator, inclusiv in cazul activitatilor ce necesita abilitati scazute. Angajatorul pierde resurse importante (fie ca vorbim de timp, bani sau uzura morala) sa rezolve aplicatiile si sa intervieveze candidatii. In plus fiecare nou angajat are nevoie de o perioada de acomodare in noua pozitie, ceea ce inseamna din nou resurse utilizate si productivitate scazuta.

Asadar, sa privim cu optimism proaspetele schimbari si perspectivele promitatoare ale semestrului doi.

Pana data viitoare, sa auzim numai de bine.

 

Florin Godean, Country Manager Adecco