Leonidas Fragiadakis, directorul general al National Bank of Greece (NBG), al doilea grup bancar elen, a anunţat recent că urmează să fie vândute mai multe active în Balcani, inclusiv operaţiunile din România, ca parte a planului Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci din Grecia, ce vizează majorarea capitalului şi reducerea prezenţei lor peste hotare.

"Suntem foarte aproape de anunţarea unui cumpărător pentru Banca Românească (subsidiara NBG din România). Vânzarea va fi finalizată în următoarele luni şi va majora capitalul şi nivelul lichidităţilor grupului", a precizat Fragiadakis, adăugând că tranzacţia este consiliată de Credit Suisse.

Pe lângă achiziţionarea băncii, cumpărătorul va rambursa şi un împrumut de 550 de milioane de euro pe care Banca Românească l-a luat de la NBG, ceea ce va majora nivelul lichidităţilor grupului.

Grupul financiar National Bank of Greece (NBG) a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, in octombrie 2003, pentru ca in prezent sa detina 99,279% din capitalul social al acesteia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei şi o reţea naţională de 110 sucursale în majoritatea oraşelor importante ale ţării, Banca Românească are 22 de ani de activitate pe piaţa bancară din România.

Recent, directorul general al OTP, Sandor Csanyi, a anunţat că banca are la dispoziţie aproximativ un miliard de dolari pentru achiziţii în Europa de Est, inclusiv în România, şi intenţionează să lanseze o ofertă pentru preluarea Bancpost, aminteste agerpres.