In mai 2012, calculatoarele colaboratorilor presedintelui de atunci al Frantei, Nicolas Sarkozy, au fost piratate. Suspectata, responsabilitatea americana in aceasta afacere nu a fost niciodata confirmata.

"Am constatat ca a fost un malware, cu o semnatura care semana perfect cu cea identificata de noi in cursul unui atac cibernetic ausupra Comunitatii europene in 2010", a povestit Barbier. In 2012, dispuneam de un plus de mijloace si de putere tehnica pentru a prelucra metadatele.Am ajuns la concluzia ca nu putea fi vorba decat de Statele Unite", a adaugat el.

Pe de alta parte, el a recunoscut ca serviciile franceze, care au inceput sa se ocupe de spionaj informatic in 1992, au fost la originea unei operatiuni lansata in 2009. Astfel, Barbier a confirmat atat supozitiile Canadei, cat si afirmtiile fostui agent amerian, Edward Snowden.

"Canadienii au refacut traseul informatic al atacului depistat. Ei l-au gasit pe programatorul botezase software-ul nociv si care semnase cu . Ei au ajuns la concluzia este este vorba de un francez. Au avut dreptate. A fost un francez", a confirmat Barbier.