"Cred ca piata este pregatita sa inghita un volum limitat de petrol iranian, cam 1 milion de barili pe zi", a comentat analistul rus Aleksei Kokin, de la banca Uralsib. Oricum, a precizat el, livrarile nu vor incepe imediat, furnizarea de titei urmand sa fie reluata treptat, in doze mici.

"In primul rand, sanctiunile occidentale impuse Iranului pentru controversatul sau program nuclear vor fi ridicate pe etape. In al doilea rand, este putin probabil ca Iranul sa poata reveni rapid la productia anterioara", a explicat analistul.

OPEC furnizeaza peste 30 de milioane de barili pe zi, adica aproximativ 40% din productia mondiala. Tarile membre sunt capabile sa scada productia, dar problema tine de vointa politica, subliniaza specialistii.

In ceea ce priveste Arabia Saudita, care a declarat la inceputul anului ca pretul petrolului a coborat prea mult, si-ar dori o crestere a tarifelor, dar ca rezultat al actiunilor statelor OPEC, ci prin reducerea productiei de catre Rusia si Mexic. Ceea ce nu se va intampla, desigur, atrag atentia specialistii.

In aceste conditii, pretul mediu al aurului negru nu va depasi, pe pietele internationale, 60 de dolari/baril.