În noiembrie, investiţiile chineze peste hotare au crescut cu 76,5%, comparativ cu perioada similară din 2015, dupa ce in primele 11 luni din acest an ele au afisat un avans de 53,3%, firmele locale continuând să cheltuiasca în afara ţării, pe fondul încetinirii economiei şi a deprecierii yuanului.

Separat, pe microblogul său, Ministerul Comerţului a informat că în 2017 China va reduce semnificativ restricţiile privind accesul investiţiilor străine, deschizând sectoare unde companiile străine au puternice interese de afaceri şi riscurile sunt sub control. Nu au fost date detalii privind posibilele restricţii care vor fi ridicate, relateaza agerpres.

Pe baza estimărilor ministrului Comerţului, nivelul investiţiilor non-financiare chineze peste hotare va depăşi anul acesta nivelul investiţiilor străine directe în China cu 335 de miliarde de yuani, pe fondul temerilor privind ieşirile de capital.

În 2017, dificultăţile înregistrate în menţinerea unui flux stabil de investiţii străine în China vor creşte, a avertizat Gao. Acesta a adăugat că autorităţile de la Beijing vor întări şi mai mult competitivitatea comerţului exterior şi vor consolida evoluţii foarte bune din ultimele luni.