Comportamentul liderilor politici polonezi ar putea avea un efect negativ mult mai sensibil decat criza financiara din Grecia, situatia din Ucraina, afluxul de refugiati sau eventuala decizie a Marii Britanii de a se retrage din UE, apreciaza Eric Frey, editorialist al cotidianului austriac Der Standard.

"Condus de Jaroslaw Kaczynski, PiS este un partid care nu respecta nici valorile fundamentale ale UE, nici principiile democratice. El preia traditiile fascismului polonez dintre cele doua razboaie si isi fixeaza drept obiectiv apararea ale Poloniei impotriva dusmanilor interni si externi", scrie Frey.

In opinia jurnalistului, Jaroslaw Kaczynski nu a fost "niciodata un liberal", pentru ca el crede in "ideile sale reactionare si in diferite teorii ale complotului". Una dintre aceste teorii este cea potrivit careia serviciile secrete ruse ar fi implicate in catastrofa aeriana de la Smolensk, din 2010, care a costat viata fratelului sau geaman, Lech Kaczynski.

"Zlotul se va prabusi, Bursa din Varsovia la fel, investitorii straini se vor retrage. Dar pentru Jaroslaw Kaczynski aceste miscari nu vor fi decat o noua dovada a complotului care, crede el, se joaca impotriva lui si a tarii sale", afirma autorul articolului.

Pentru a stopa aceste tendinte nationaliste, UE ar putea, in opinia lui Frey, sa ameninte cu excluderea Poloniei din UE, un demers care nu este prevazut "in nici un tratat al Uniunii".

"Inca nu este clar unde se va ajunge. Dar sunt suficiente motive pentru a fi deosebit de pesimist, atat in privinta Poloniei, cat si a Europei", concluzioneaza jurnalistul austriac.