Considerati-ma un pesimist, dar ma lovesc la tot pasul de obiecte care ma pun pe ganduri: „La un moment dat, chestia asta ma va trada, pe rudele si cunoscutii mei, pe toti cei la care m-am gandit vreodata ii va ucide cu o moarte inimaginabil de cumplita, chinuitoare si ingrozitoare”. Va rog sa nu ma intelegeti gresit – asemenea ganduri ma napadesc nu foarte des, numai de cateva ori pe zi. Iar azi m-au vizitat cand am vizionam acest videoclip, care prezinta intr-o simulare pe calculator unele dintre noile tehnologii la care lucreaza aviatia militara a SUA. Numai ca, va rog, nu va grabiti sa ma deportati, nu am spart serverele Pentagonului. Am citit, pur si simplu, un articol in Atlantic.

Filmuletul este dedicat viitoarelor aparate de zbor fara pilot sau, mai simplu, drone, folosite si acum in diferite misiuni de lichidare a dusmanilor. Saptamana trecuta a fost gasita o lista cu intructiuni de la Al-Qaida despre cum pot fi pacalite droneleManualul recomanda, printre altele, sa fugi in zig-zag de la o usa la alta, sa presari pe acoperisuri sticla pisata pentru a induce in eroare senzorii avionului fara pilot. Se simte in aceste recomandari dorinta disperata a oamenilor de opune rezistenta armatei aeriene de roboti lipsiti de suflet.

Majoritatea robotilor zburatori, scrie mai departe Charlie Brooker in paginile publicatiei britanice The Guardian, sunt niste masini infioratoare fara geamuri, dotate cu rachete Helfire. Ele sperie, desi par destul de stupide. Dronele din videoclip arata si mai stupid, dar, posibil, sunt mai mortale. Comparativ cu ceea ce survoleaza astazi Afganistanul, acestea au avantajul dimensiunii reduse si al mobilitatii. Singura mare problema vizeaza alimentarea cu energie electrica, dar se lucreaza ca acesti roboti-ucigasi sa fie invatati sa se hraneasca in timpul operatiunilor de la cablurile electrice.

Ati inteles acum? Iata ce va va ucide. Nu fiti ingrijorati de testele nucleare nord-coreene, mai bine imaginati-va cum asupra voastra se vor napusti milioane de vrabii-roboti cu ciocuri mortale. Iertati-ma ca v-am speriat in aceasta noapte rece de iarna, dar e mai bine sa stiti. Desi, nu sunt convins ca acest avertisment va va ajuta.

E adevarat, videoclipul care insotea materialul din Atlantic nu e nou: a fost postat pe YouTube inca din 2009. Pentru o secunda m-am gandit ca nimic nu e adevarat, ca e ceva rupt dintr-un joc video. Dar imediat mi-am amintit cum, foarte recent, am urmarit, pe Chanell 4, un film despre o vaduva care, sub chipul sotului decedat, vorbeste cu o inteligenta artificiala, modelandu-i personalitatea dupa informatiile de pe retelele sociale si din amintiri. Nici nu s-a terminat bine filmul, ca am fost instiintat in legatura cu o firma care ar oferi asemenea servicii. Iata de ce sunt convins ca, intr-un viitor nu foarte indepartat, vom asista la un razboi al mini-robotilor. Iar acum, ma scuzati, ma duc sa presar sticla pisata pe acoperis si sa alerg in zig-zag din usa in usa.