Cu toate acestea, nici autoritatile de la Kabul, nici analistii internationali raman sceptici in privinta posibilitatii unei colaborari constructive intre cele doua structuri teroriste. Chiar daca ISIS si talibatnii au incetat luptele, ata nu inseamna neaparat ca s-a ajuns la o alianta militara totala. Liderii talibanilor nu sunt inca pregatiti pentru concesii. Ei inca se "simt stapani ai acestui razboi", dar acest lucru nu neutralizeaza pericolul generat de situatia nou creata.

In ultimii doi ani, starea de incordare din Afganistan s-a accentuat considerabil. Condurile statelro central-asiatice si-au exprimat in repetate randuri ingrijorarea in legatura cu pericolul expansiunii teroristilor pe teritoriul lor. La inceputul anului 2015, presedintii Tadjikistanului si Turkmenistanului au evocat un numar tot mai mare de incidente la granitele lor.

Partea proasta este ca exitinderea influentei ISIS in Afganistan determina radicalizarea societatii in interiorul tarii si raspandirea terorismului religios. O tendinta deosebit de periculoasa o constituie aderarea la ISIS a gruparilor islamiste radicale din spatiul fost sovietic: Imarat Kavkaz si Miscarea islamica din Uzbekistan.