Primele faze ale proiectului au fost finalizate de o echipă de experţi finanţată de Agenţia DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) - structura a Departamentului american al Apărării care se ocupa de dezvoltarea de noi tehnologii militare. Studiind modul de reactie a omului in diferite situatii, expertii au elaborat un algoritm ce permite robotilor să înveţe ce sunt "bunele maniere". Se afirma ca un sistem dotat cu inteligenţă artificială (AI) va putea "intui" curand cum trebuie sa se comporte in circumstante diferite.

"Dacă în viitor vom avea în jurul nostru roboţi, maşini care se conduc singure şi asistenţi digitali în telefoanele şi locuinţele noastre, aşa cum se preconizează în prezent, atunci aceşti asistenţi vor trebui să respecte aceleaşi norme pe care le respectăm şi noi", a declarat Reza Ghanadan, managerul acestui program din cadrul DARPA.

Astfel maşinile inteligente de mâine vor trebui să înveţe o lungă listă de norme sociale şi etice, norme pe care oamenii le învaţă din copilărie. De asemenea, sistemele dotate cu AI trebuie să înveţe şi din uşurinţa cu care oamenii identifică încălcări ale acestui sistem de norme şi, nu în ultimul rând, vor trebui să poată învăţa noi reguli la fel de rapid ca oamenii.

"Este un domeniu cu care suntem toţi familiarizaţi pentru că oamenii 'normali' pot detecta foarte rapid orice încălcare a normelor", a mai susţinut Ghanadan. Deocamdată s-a construit un cadru pentru ca maşinile să poată învăţa cum să respecte normele şi convenţiile sociale. Dacă acest proiect se va încheia cu succes, atunci chiar şi roboţii vor avea capacitatea de a învăţa, activa şi de a aplica un număr mare de norme sociale pe care fiecare dintre noi ne aşteptăm ca semenii noştri să le respecte.