Din totalul de 2,56 milioane de metri pătraţi daţi în folosinţă în primele trei trimestre ale anului în curs, 43%, respectiv 1,1 milioane mp, sunt birouri de clasa A, precizeaza agerpres.

Cele mai mari proiecte imobiliare de birouri care urmează a fi livrate până la finalul lui 2016 sunt Metroffice, clădirea B a proiectului Oregon Park şi clădirea C a proiectului Hermes Business Campus.

După primele 9 luni ale lui 2016, rata de neocupare a spaţiilor de birouri este de 12,3%, dar cea a proiectelor de clasa A este de sub 10%, în timp ce nivelul chiriei prime a rămas constant la 18,5 euro/mp.

Numărul mare de proiecte anunţate pentru următoarea perioadă ar putea însemna şi mai multă presiune pe chiria netă, arată analizele CBRE.

Cererea nouă de spaţii de birouri a avut o pondere de 23% din cererea totală, respectiv 268.300 mp, în timp ce extinderile de spaţii au reprezentat 37%  din total cereri, adică 170.400 mp.

Reprezentanţii companiei spun că se aşteaptă la o creştere permanentă a cererii şi în trimestrele viitoare. Creşterea vine, conform analizei CBRE, în special din partea companiilor IT, a celor din sectoarele industrial şi energetic, industria uşoară, servicii financiare, dar şi din sectorul public.