Spre exemplu, Warren Buffett si seful companiei elevetiene Glencore, Ivan Glasenberg, au pierdut intr-o singura zi 7,6 de miliarde de dolari pe fondul celei mai ample prabusiri din ultimii patru ani a indicilor americani Standard & Poor's 500 si Dow Jones.

"Pentru ei, aceasta suma reprezinta o parte neinsemnata din averile lor, desi 182 de miliarde de dolari este mult. In astfel de perioade totul pare, cu adevarat, sinistru, dar daca facem un pas inapoi si primim lucrurile in ansamblul lor, tabloul nu mai arata catastrofal", a comentat pentru Bloomberg directorul cabinetului de consultanta Aspiriant, John Collins.

Agentia de presa subliniaza ca, dintre toti, cel mai afectat a fost Warren Buffett, actionar majoritar al companiei Berkshire Hathaway. In intervalul de referinta, averea lui Buffett, estimata la 63,4 miliarde de dolari, locul trei in topul celor mai instariti pamanteni, s-a micsorat cu 3,6 miliarde de dolari.

Din cauza scaderii preturilor la titei, averile intreprinzatorilor cu afaceri in domeniul energetic, s-au redus cu 15,2 miliarde de dolari. Astfel, directorul Continental Resources Inc, Harold Hamm, a pierdut 895 de milioane.

Intr-o saptamana, Glasenberg a vazut cum dispar 237 de milioane de dolari, in conditiile in care preturile la materiile prime au atins cele mai mici valori din ultimii 13 ani. Bloomberg precizeaza ca de la inceputul acestui an, averea omului de afaceri s-a diminuat cu peste 40%, pana la 3,1 miliarde dolari.

Nu au scapat nici bogatii continentului asiatic, degringolada de la Bursa din Hong Kong antrenand pierderi de 18.8 miliarde de dolari pentru cei 26 cei mai bogati locuitori ai Chinei.

Totusi, in pofida crizei de pe pietele mondiale, 11 miliardari au reusit sa-si sporeasca averile. Cel mai ilustrativ exemplu este cel al fondatorului Sun Pharmaceuticals, Dilip Shangvi, al carui capital a crescut cu 467 de milioane de dolari, pana la 18,9 miliarde.