Ultima data, Banca centrala a Chinei a anuntat o cresterea a rezervelor sale de aur in urma cu cinci ani, la inceputul anului 2009. De atunci, autoritatile tarii au repetat de cateva ori ca nu considera metalul galben drept un activ util pentru diversificarea rezervelor valuare ale statului, estimate la aproximativ 3.800 de miliarde de dolari.

Potrivit ultimelor date oficiale, China a importat si a extras in 2013 o cantitate mai mare de aur decat cea achizionata de cetateni si de intreprinderi. Analistii sunt de parere ca Banca centrala si-a completat rezervele de metal pretios,desi a continuat sa nege acest lucru.

Conform datelor China Gold Association, in 2013, cererea de aur a crescut in China cu 41%, pana la 1.176 de tone. Ceea ce inseamna ca anul trecut, China a fost cel mai mare consumator de lingouri de aur, intrecand India la acest capitol. In acelasi timp, China a important in perioada de referinta 1.158 tone de aur prin Hong Kong, dublu fata de 2012, productia proprie progresand cu 6%, la 428 de tone.

Punand totul cap la cap, Na Liu, fondatorul CNC Asset Management, a ajuns la concluzia ca „in 2013, consumul real de aur” al Chinei a depasit 1.700 de tone. Cu aproximativ 500 de tone mai mult decat indica statisticile oficiale, avand in vedere ca, incepand din 2009, Banca centrala a tarii a afirmat ca volumul rezervelor de metal galben a ramas la acelasi nivel, de 1.054 de tone.

Incercand o alta explicatie pentru aceasta diferenta de cifre, Liu Su, analist la Capital Futures, nu a exclus posibilitatea ca respectivul decalaj sa provina de la producatorii de bijuterii, care, la randul lor, au achizionat aur pentru propriile nevoi. Aceste cifre, precizeaza Liu Su, nu apar in statisticile privind cererea de aur, dupa care se masoara consumul final.