"Puternice inundatii de coasta din Matanzas pana la Havana, cu valuri de sase pana la 9 metri inaltime", a anuntt Institutul meteorologic cubanez.

In capitala, valuri enorme s-au abatut aspra Malecon, emblematica faleza a capitalei cubaneze, intrand pana la 250 de metri in interiorul orasului. Multi locuitori au fost evacuati din calea apelor, dar altii au preferat sa ramana pe loc. 

"Ultima data cand valurile au navalit peste noi, apa a ajuns pana la genunchi", si-a amintit Leonor Herrera, un pensionar de 64 de ani, cu aluzie la uraganul Wilma, din 2005. "Deocamdata nu e nimic deosebit, dar sunt momente cand apa urca si trebuie sa te refugiezi in interiorul caselor, la etajele superioara", a adaugat el.

Violenta rafalelor de vant a smuls, pur si simplu, copaci din pamant si a daramat panourile electrice in numaroase localitati. "Am vazut multi arbori doborati la pamant, iar vantul parca s-a intetic odata cu lasarea serii. Ploile sunt torentiale, este atat de impresionant", a povestit, la randul sau, Marien Lestrille, o profesoara franceza stabilita la Varadero, statiunea balneara internationala, aflata la 150 de kilometri est de Havana.

Cand a ajuns in Cuba, uraganul Irma avea o intensitate de gradul 3, dar a urcat din nou la 4 cateva ore mai tarziu.