Procesul în care actualul director general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde este acuzată de neglijenţă într-un dosarul de arbitraj care datează din perioada în care aceasta ocupa postul de ministru al Economiei, va începe în data de 12 decembrie, a anunţat Curtea de Justiţie a Republicii Franceze (CJR).

CJR este singura instanţă abilitată să ancheteze membri ai Guvernului francez pentru fapte comise în timpul mandatului lor.Potrivit unei surse judiciare, procesul în care este implicată Christine Lagarde ar putea să dureze mai multe zile, până la data de 20 decembrie.

Fostului ministru al Economiei i se reproşează că a recurs la un arbitraj privat, în loc să meargă în justiţie, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie şi Credit Lyonnais, precizeaza agerpres.

Litigiul viza o tranzacţie ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie, susţinând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 404 milioane euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.