O posibilă explicaţie este că bancherii plătiţi în lire sterline au fost avantajaţi în raport cu colegii lor de pe continent în condiţiile în care lira sterlină s-a apreciat cu 5,4% în raport cu moneda euro în 2015.

"În majoritatea ţărilor numărul bancherilor foarte bine plătiţi a crescut uşor, cu excepţia Ungariei, Finlandei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei şi Poloniei, unde acest număr a scăzut uşor", se arată în raportul EBA.

Ponderea ocupată de remuneraţia variabilă în recompensele acordate bancherilor a crescut în 2015, în pofida unei limite legale conform căreia bonusurile nu pot fi mai mari cu 100% faţă de salariul fix dar pot ajunge la 200% cu aprobarea acţionarilor. Potrivit EBA, ponderea remuneraţie variabilă-salariul fix a crescut până la 147% în 2015 de la 127% în 2014. În sectorul de asset management, raportul a ajuns la 468%.

În cazul Marii Britanii, şase bancheri din această ţară au fost recompensaţi cu peste 20 milioane de euro în 2015 şi alte 2.927 persoane au câştigat între unu şi două milioane de euro. Cea mai mare parte din industria financiară britanică este bazată în City-ul londonez, cel mai important centru financiar din Europa. Publicarea raportului EBA vine într-un moment în care City-ul londonez îşi pune semne de întrebare cu privire la viitorul său după Brexit. La rândul său EBA, care în prezent are sediul la Londra, va trebui să găsească o nou locaţie după ce Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, noteaza agerpres.