Proiectul se inscrie in "Strategia demografica a guvernului federal" si care prevede, printre altele, masuri menite sa conduca la consolidarea familiiei, sa asigure un mod independent de viata la batranete si o politica financiara stabila.

In Germania, varsta de majorare a fost deja majorata de la 65 la 67 de ani. Se pare insa ca, pentru a iesi din capcana demografica in care se afla, nu este suficient. Cifrele vorbesc de la sine.

Astfel, in 1970, un german care se pensiona la 65 de ani avea o speranta medie de viata de 13 ani suplimentari. Dar in 2013, speranta de viata a unui german va atinge 88 de ani.

Un deceniu in plus de viata va avea consecinte grele pentru o tara, unde exista deja 2,3 milioane de pensionari cu varste de peste 75 de ani si care sunt considerati dependenti de casele de sanatate ale statului. Iar numarul lor va spori la 3,4 milioane pana in 2030.

In acelasi timp, Germania inregistreaza una dintre cele mai scazute natalitati din lume, cu 8 nasteri la 1.000 de locuitori. In 2012, aici au decedat 869.582 si s-au nascut numai 673.544 de bebelusi, potrivit Institutului german pentru statistica (Destatis).

Pe de alta parte, potrivit ultimelor studii oficiale, populatia activa a tarii se va reduce cu cinci milioane de persoane in urmatorii 10 ani si cu 10 milioane in urmatoarele doua decenii. Pentru a contracara acest fenomen, guvernul de la Berlin are doua variante: sa majoreze varsta de pensionare sau sa primeasca 14 milioane de imigranti.

Imigratia actuala nu reuseste sa compenseze declinul demografic. Desi numarul strainilor care vin sa-si incerce norocul in Germania sporeste constant, putin sunt cei care decid sa ramana definitiv in aceasta tara. Anul trecut, spre exemplu, din cei 1,22 milioane de imigranti inregistrati anul trecut, 789.000 s-au intors in tarile lor de origine.