Precedentul a fost constituit de sancțiunile împotriva băncii elvețiene Wegelin, care nu a derulat afaceri pe teritoriul SUA. Acest lucru pune la îndoială inviolabilitatea secretului bancar și pregătește industria financiară pentru noile reguli FATCA, spun avocații, citati de The Wall Street Journal.

În ultimii patru ani, guvernul Statelor Unite a recuperat circa 5,5 miliarde de dolari în plăți suplimentare de impozite și penalități. Acum autoritatile americane pot sanctiona inclusiv banci care nu desfasoara activitati pe teritoriul SUA. Precedentul a fost creat in urma cu cateva zile, mai exact pe 4 martie, cand cea mai veche bancă privată din Elveția, Wegelin, a fost amendata de autoritățile SUA cu 74 milioane dolari pentru încălcarea legislației fiscale.

Wegelin a fost fondată în 1741 și este considerata una dintre cele mai prestigioase bănci din Elvetia. Banca nu are activitate pe teritoriul SUA, astfel încât era sigura că nu are cum sa piarda in procesul derulat cu IRS. În ianuarie 2013, banca a recunoscut că a inchis ochii la operatiunile clienților sai americani in vederea sustragerii de la plata impozitelor. Din cauza procesului cu SUA banca a încetat, practic, toate operațiunile, iar clienții au retras masiv banii din conturi. Dupa toate probabilitatile, după achitarea amenzii, banca Wegelin va fi închisa.

Wegelin a devenit principala banca a evaziunistilor americani dupa ce, in 2009, UBS a cazut la intelegere cu IRS. Atunci UBS a fost de acord să încalce secretul bancar și a furnizat autorităților americane numele a 4.500 clienti din SUA. UBS a mai fost nevoita să plătească si o amenda de 780 milioane dolari. Alte circa 20 de milioane de dolari banca a pierdut urmare a fugii clientilor speriati de incalcarea legii privind secretul bancar.

Începând cu 2014, situația băncilor se va complica si mai mult urmare a intrarii in vigoare a legii privind prevenirea evaziunii fiscale prin intermediul băncilor străine (Foreign Account Tax and Compliance Act, FATCA).

Astfel, bancile care vor dori sa se conformeze FATCA vor fi obligate să informeze IRS cu privire la clientii sai americani si să dezvăluie tranzacțiile și soldurile acestora. În cazul în care statul sau banca refuză să se conformeze normelor FATCA, SUA va retine un impozit de 30% pe toate veniturile realizate te teritoriul SUA de entitatile in cauza.

In ceea ce priveste cetățenii americani, acestia vor fi amendati cu pana la 40% din valoarea sumelor ascunse de fisc.