În Japonia, ţara unde a luat naştere origami, buletinele de vot se desfac singure după introducerea lor în urne. Este una din numeroasele bizarerii electorale din ţara asiatică, unde duminică cetăţenii votează pentru reînnoirea celor 480 de deputaţi, notează sâmbătă AFP.O altă bizarerie este că, în secolul al XXI-lea, în Japonia candidaţii nu au voie să se promoveze pe Internet în cele 13 zile ale campaniei oficiale. Nu numai că nu voie să se promoveze online, ci şi trebuie să se abţină să posteze mesaje pe conturile lor de socializare în cele două săptămâni care preced scrutinul.

Alegătorii care nu pot să vină în ziua Z la urne, o pot face în ziua precedentă fără niciun demers deosebit sau scuză invocată. Au nevoie doar de documentul de identitate şi de un buletin de vot pe care îl completează pe loc, în supermarket sau în gară... Circa 10% din alegători au decis să voteze anticipat la precedentul scrutin din 2009.

Secţiile de votare nu au boxe cu perdea la intrare, ci sunt separate de pereţi transparenţi, totul fiind la vedere. Iar buletinele 'inteligente' pliate în patru, odată introduse în urne îşi desfac singure marginile. Este mai costisitor, dar are avantajul ca numărarea merge mai repede, scrie Agerpres pe pagina electronica.