Participantii la proiectul international KISS legat de activitatea seismica a vulcanului Kliutchevskoi, au descoperit trasaturi comune intre acest munte din Kamciatka ruseasca si supervulcanul indonezian Toba, a carui eruptie, survenita in urma cu 74.000 de ani, a fost cea mai puternica inregistrata vreodata pe Pamant.

"Epicentrul vulcanului Kliutchevskoi se afla la o adancime de 30 de kilometri, o particularitate aparte, avand in vedere faptulc ca o activitate seismica mai intensa se produce, de regula, la 3-5 kilometri sub pamant. Din acest punct de vedere, vulcanul aminteste supervulcanul Toba", au explicat specialistii.

Printre altele, anual, in adancurile muntelui de foc din Kamciatka se inregistreaza zeci de cutremure, ceea ce demonstreaza "un zbucim" geologic deosebit de intens. 

E adevarat, afirma unii oameni de stiinta, o eruptie a vulcanului Kliutchevskoi este putin probabila in viitorul apropiat, "micile izbucniri de lava, fum sau gazel avand darul de a reduce constant tensiunea din epicentru. Acest lucru nu exclude insa perspectiva unei eruptii puternice.