Autorii raportului elaborat pe aceasta tema precizeaza, de la bun inceput, ca, dupa ce in 2014 Peninsula Crimeea a intrat in componenta Rusiei, echilibrul de forte in Marea Neagra s-a modificat. Ucraina a fost alungata din arena, in timp ce Moscova si-a intarit flota.

"Intre timp insa, importanta strategica pentru aceasta regiune a crescut in ochii NATO, care vrea sa-si intensifice politica de intimidare a Rusiei in Europa", scrie Stratfor in documentul mentionat. Textul precizeaza ca, pornind pe acest drum, "NATO trebuie sa tina cont de Conventia de la Montreux, din 1936, care limiteaza inclusiv numarul si timpul de stationare a navelor militare care apartin tarilor neriverane Marii Negre in acest perimetru.

Dar, arata Stratfor, forte multinationale precum Alianta Nord-Atlantica, pot evita aceste restrictii, apeland la nave din mai multe tari si aplicand principiul rotatiei de trupe. La summitul NATO de la Varsovia, va fi analizata aceasta probleme.

Strafor subliniaza, in context, ca, daca unele state cu deschidere la Marea Neagra, precum Romania sustin planurile NATO, Bulgaria si Turcia s-ar putea dovedi mai reticente, nedorind sa intre, practic, in conflict deschis cu Moscova. Autorii raportului amintesc ca, pana de curand Ankara s-a pronuntat ea insasi in favoarea intaririi prezentei NATO in Marea Neagra, dar in ultimele saptamani Turcia pare sa-si fi schimbat parerea in contextul in care incearca o normalizare a relatiilor cu Rusia, serios deteriorate dupa doborarea unui avion rus deasupra Siriei.

Straftor subliniaza, de asemenea, ca, din punct de vedere al numarului de nave militare, NATO detine un avataj categoric fata de Rusia, care poate folosi insa aviatia. In plus, Moscova isi modernizeaza intens flota, in special submarinele. In concluzie, Kremlinul nu mai poate folosi Conventia de la Montreux pentru a pune bete in roate NATO, care va cauta toate caile posibile pentru a-si indeplini obiectivele in Marea Neagra.