Ucraina şi NATO acuză Rusia că furnizează separatiştilor proruşi arme şi trupe în sprijinul unei rebeliuni în care aproape 8.000 de persoane au fost ucise de la izbucnirea ei în regiunile din est în primăvara anului 2014, după căderea preşedintelui pro-Moscova la Kiev, răsturnat de o revoltă populară.
  
Potrivit comunicatului, "Ucraina se confruntă în prezent cu o ameninţare militară acută - agresiunea armatei ruse, care include
ocuparea temporară a Crimeii şi agresiune în anumite zone ale regiunilor Doneţk şi Lugansk".
  
"Doctrina stipulează de asemenea scenarii ce pot pune în pericol securitatea militară a Ucrainei. Scenariul principal este agresiunea armată pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, cu obiective decisive militare şi politice", de asemenea potrivit comunicatului.
  
Rusia neagă orice implicare în conflictul din est sau acuzaţiile că doreşte să destabilizeze Ucraina, aflată sub controlul Moscovei înainte de destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, aminteşte Reuters.
  
Doctrina militară a fost semnată după o vizită a şefului NATO Jens Stoltenberg la începutul săptămânii, având o importanţă simbolică puternică pentru Kiev pe drumul integrării occidentale în faţa separatismului prorus din estul ţării.
  
În decembrie 2014, Rusia a introdus la rândul ei o nouă doctrină militară în care numeşte extinderea NATO unul din riscurile externe majore, mentioneaza agerpres.