Potrivit unui studiu realizat de firma de recrutare de personal Work Service SA, procentul angajatorilor polonezi care nu gasesc mana de lucru a crescut , intr-un an, de la 35% la 51%. Situatie care amplifica riscul neonorarii la timp a comenzilor. "Reducerea  ratei şomajului şi creşterea gradului de ocupare este nefavorabil din punctul de vedere al economiei deoarece poate antrena aparitia unor presiuni pentru majorarea salariilor. Piaţa muncii ar putea fi cel mai mare risc pentru economia poloneză în următoarele trimestre", a apreciat Jaroslaw Janecki, economist şef la subsidiara din Polonia a Societe Generale SA.

În iulie anul curent, rata şomajului a fost, în Polonia, de 4,8%, fata de o medie de 7,7% în UE, iar gradul de ocupare s-a apropiat de nivelul record de 54%, cererea de muncitori conducand la o majorare a salariilor cu o medie de 5% pe lună, cel mai puternic ritm de creştere din ultimii şase ani. Dar atâta timp cât salariile raman mai mici decât în Europa Occidentală, polonezii vor căuta un loc mai bine plătit peste hotare, ceea ce reduce oferta de muncitori calificaţi de acasă, susţin directorii companiilor.

Salariul mediu anual în Polonia este de 25.291 de dolari, comparativ cu 46.389 de dolari în Germania, potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). În aceste condiţii, tot mai multe firme poloneze se uită spre est, în Ucraina şi Belarus. Chiar dacă peste un milion de ucraineni lucrează deja în Polonia, este nevoie de mai mulţi. Potrivit Ministerului polonez al Muncii, în primele şase luni ale acestui an companiile poloneze au solicitat permisiunea de a angaja 904.854 ucraineni, faţă de 1,26 milioane pe întreaga perioadă a anului trecut.

"Căutăm ucraineni pentru că nu mai sunt polonezi. Vrem de asemenea să mergem pe piaţa din Belarus" a declarat Cezary Maczka, director de resurse umane la Budimex SA, cea mai mare companie de construcţii din Polonia, care trebuie să aducă muncitori din est pentru a face faţă noilor contract în condiţiile în care nu mai sunt muncitori calificaţi într-o ţară cu populaţie de 38 de milioane de locuitori, scrie agerpres.