'Pentru moment, s-a considerat suficientă amplasarea unei escadrile de Tu-22M3 pe aerodromul din Crimeea. Capacităţile sale de luptă vor permite consolidarea semnificativă a acoperirii aeriene în apele Mării Negre şi în regiunea riverană', a spus interlocutorul agentiei mentionate.

'Este una din măsurile luate ca reacţie la instalarea pe teritoriul României a unei baze americane antirachetă', a subliniat respectivul oficial, precizand că raza de acţiune a bombardierelor Tu-22M3 şi a rachetelor sale ajunge mult dincolo de Marea Neagră. 'Nu este exclus ca, pe viitor, grupul de bombardiere Tu-22M3 din Crimeea să fie extins la un regiment', a mai adăugat el.

Anterior, Ministerul rus al apararii a declarat că baza de rachete (interceptoare) de la Deveselu, din România, parte a sistemului global antirachetă al SUA, va deveni ţinta principală pentru mijloacele de atac ruseşti în cazul unei agresiuni a SUA împotriva Rusiei.

Bombardierele strategice de tipul Tu-22M3 sunt destinate pentru a ataca ţinte terestre, maritime, în mişcare şi obiective fixe, cu rachete ghidate supersonice şi cu bombe cu focoase convenţionale sau nucleare.