Guvernul va adopta săptămâna viitoare strategia naţională pentru schimbări climatice pentru perioada 2016-2030, care va cuprinde măsuri concrete ce vor fi luate în fiecare domeniu economic în parte, cu termene şi alocare bugetară, a anuntat oficialul roman în cadrul unei dezbateri pe tema fenomenelor meteo extreme.

Potrivit spuselor sale, la nivel national, datele climatice de peste 100 de ani arată o creştere a temperaturii medii a aerului, precum şi a frecvenţei şi intensităţii unor fenomene meteorologice periculoase, scrie agerpres.

"În România, temperaturile au înregistrat o creştere a mediei anuale de 0,4 grade Celsius. Chiar dacă la prima vedere această creştere de temperatură poate părea insignifiantă, ea influenţează extrem de mult caracteristicile sistemului climatic, cu efecte directe pe plan regional", a arătat Paşca-Palmer, subliniind ca ultimii 16 ani au fost cei mai călduroşi din istoria măsurătorilor meteorologice, anul 2015 fiind cel mai cald.

Ministrul a amintit de seceta puternică din anii 2012, 2015 şi din acest an, de tornadele şi vijeliile din vara acestui an din Botoşani şi Mureş sau cea din vara anului 2002 din judeţul Ialomiţa. "Până acum câţiva ani, meteorologii susţineau că tornadele nu sunt evenimente care se formează în România, dar iată că realitatea începe să contrazică acest fapt", a precizat ea.

Paşca-Palmer a mai spus că, în continuare, clima României va resimţi schimbări majore, din cauza modificărilor climei globale şi regionale.