Statul Sealand a fost creat pe o platforma marina din Marea Nordului, la aproximativ 10 kilometri de coasta Marii Britanii. In anii 1960, Bates a infiintat aici postul Radio Essex, redenumit ulterior in Britain's Better Music Station. Sealand a fost proclamata tara independenta si suverana la 2 septembrie 1967.

Bates s-a autoproclamat principe, iar familia sa - dinastie conducatoare. Dupa sapte ani, Bates a inventat si un steag pentru statul sau, o stema, un imn, dar si o Constitutie. In 1999, el a cadat "tronul" fiului sau, Michael, el mutandu-se in Marea Britanie, unde a decedat in 2012, la varsta de 91 de ani, intr-o casa de batrani.

În interiorul celor două coloane de beton pe care se află platforma de oţel se găsesc câte şapte etaje, împărţite în câte opt camere pe fiecare coloană. Începând de jos: un fost depozit de muniţii, o capelă, depozite şi apartamente. Camerele de la etajele superioare sunt rezervate generatoarelor de curent. Pe platforma de oţel se afla camere de baie, bucătăria, alte spaţii de locuit şi un heliport.

Regatul Talossa

In decembrie 1979, un pusti de 14 ani pe nume Robert Ben Madison, original din statul american Wisconsin, a infiintat in dormitorul casei din orasul Milwaukee, regatul Talosa, independent de SUA, iar el s-a proclamat regele Robert I. Cu timpul, aceasta micronatiune, prima care a dispus de o pagina de internet proprie, a dobandit numerosi adepti, care si-au creat o cultura proprie, dar si o limba originala, alcatuita din peste 100.000 de cuvinte.

In 2004, un grup de "cetateni" ai Regatului au decis sa infiinteze o republica, care s-a destramat insa in 2012, statul redonbandindu-si, astfel, unitatea.

Republica Conch

A fost infiintata in Statele Unite, in aprilie 1982 de primarul orasului Key West, Dennis Wardlow, ca raspuns la nemultumirea localnicilor fata de traficul extrem de ingreunat de masurile adoptate de autoritatile americane privind lupta impotriva contrabandei cu droguri si a migratiei ilegale.

Pe site-ul oficial al republicii, strainii pot comanda eliberarea unui pasaport al statului, contra sumei de 118 dolari, iar cu 900 de dolari poate fi obtinut un pasaport diplomatic. 

Imperiul Aerican

In 1987, un copil de cinci ani din Canada, Erik Lis, a hotarat ca trebuie sa detina propriul stat, pe care l-a botezat Imperiul Aerican, a carui capitala a fost stabilita, conform site-ului oficial al acestei formatiuni, planeta Pamant. Imperiul detine, de asemenea, teritorii pe Marte si Pluto.

Tot pe site se precizeaza ca veselia constituie parte componenta a statului, pentru ca nu are sens sa construiesti o tara si un viitor, daca nu iti aduc bucurie.

În 2000 The New York Times a descris acest site ca fiind „unul dintre cele mai imaginative” dintre paginile de internet ale micronaţiunilor. Lis a creat pentru tara sa si un steag, de fapt o parodie, cu o faţă zâmbitoare galbenă mare în loc de frunza roşie de arţar în zona albă (deşi dreptunghiurile roşii de pe părţile laterale au diferite raporturi de lungime laterală).

Ladonia

In iunie 1996, sculptorul suedez Lars Vilks a infiintat regatul independent Ladonia, dupa numele legendarului dragon Ladon. Timp de zece ani, Vilks a lucrat la o compozitie din lemn intr-o rezervatie naturala aflate pa malul marii, dar autoritatile au incercat, in instanta de judecata, sa interzica realizarea lucrarii.

In acest context, Vilks a hotarat ca, din moment ce tribunalul refuza sa ia partea autoritatilor, el controleaza, de fapt, respectivul teritoriu de 1 kilometru patrat, unde si-a creat statul. Regatul are imn, limba si valuta proprii, precum si 18.000 de cetateni, care "sustin libertatea de exprimare si arta".

Wirtlandia

Este o micronatiune fondata pe internet in anul 2008 si care exista si in ziua de astazi. A fost o initiativa civica. Pe site-ul oficial se precizeaza ca Wirtlandia a fost gandita ca experiment de creare a unei tari fara teritoriu. "O tara unde oamenii pot aduce schimbari pozitive si pot actiona intr-o nota pozitiva, pentru a se simti mai bine", se precizeaza.

Asgardia

In octombrie 2016, omul de stiinta rus Igor Ashurbeyli a anuntat ca intentioneaza sa infiinteze primul stat cosmic din lume, sub numele de Asgardia, dupa numele orasului zeilor din mitologia scandinava.

Proiectul a fost lansat cu gandul de a forma o natiune, care sa se deplaseze liber in spatiu, sa extraga minereuri din asteroizi si sa apere Terra de meteoriti, deseuri cosmice si alte amenintari.

Pe site-ul oficial al Asgardiei poate fi postata cerere pentru dobandirea cetateniei, posibilitate de care s-au folosit deja peste 300.000 de oameni, in special din Turcia (in jur de 44.500).