"Tentativa de lovitura de stat intreprinsa saptamana trecuta de un grup de ofiteri suparati a esuat, se pare, dar acum are loc alt puci, cel pe care simpatizantii lui Erdogan il pun la cale impotriva opozantilor regimului tot mai autoritar al presedintelui", scrie autorul articolului din The Telegraph, un specialist pe probleme de securitate, Con Coughlin.

In opinia lui, in aceste conditii NATO va trebui, probabil, sa excluda Turcia din randurile Aliantei: Erdogan nu lasa, practic, nici o sansa de supravietuire colaborarii dintre cele doua parti. Iar lucrurile se complica odata cu intaurarea starii de urgenta care, potrivit analistilor occidentali, ar putea merge de la interzicerea reuniunilor stradale si a circulatiei pe timp de noapte, pana la preluarea de catre stat a controlului asupra tuturor domeniilor strategice.

Coughlin arata ca Turcia a jucat intotdeauna un rol foarte important pentru NATO, incepand cu razboiul rece, cand avioanele americane se puteau apropia de granitele fostei URSS in numai 30 de minute de la decolarea de pe bazele din Turcia. Acum, NATO are nevoie de Turcia, care este la o azvarlitura de bat de Irak si Siria.

Evenimentele care au urmat puciului esuat, vezi valul de arestari, demiteri si destuiri a celor suspectati ca ar fi sprijinit organizarea loviturii de stat, i-a determinat pe liderii lumii sa renunte la toleranta de care au dat dovada pana acum si sa treaca la avertismente. Multe tari membre NATO sunt nemultumite de presedintele turc.

Unii nu uita ca, de fapt, Erdogan a fost cel care a provocat, in mare masura, criza refugiatilor, dupa ce nu a reusit sa stopeze activitatea contrabandistilor. In plus, persista temerile privind legaturile regimului Erdogan cu gruparile islamistilor radicali din Siria. Intr-o lume ideala, toti ar fi fost mutumiti daca Erdogan ar fi renuntat la incercarile de a transforma Turcia intr-o republica islamica in stil iranian.

"Dar daca Erdogan va mentine aceeasi ordine de zi, NATO nu va avea alta solutie decat sa scape de un aliat-problema", crede Coughlin.