„Minerii din Donbass au declansat o greva pe termen nelimitat, cer incetarea operatiunii armate si retragerea trupelor ucrainene de pe teritoriul regiunii Donetsk”, a anuntat prim adjunctul ministrului industriei autoproclamatei republici Donetsk (DNR), Konstantin Kuzmin. In aprilie, a mai fost o miscare de protest, dar nu de factura politica. Atunci a fost vorba de bani: muncitorii s-au plans ca primesc salariile ciuntite. Iar una dintre cauze a fost, in opinia expertilor, reducerea subventiilor acordate de Kiev.

Intr-o prima etapa, aceasta actiune va fi chiar utila: in primul rand, metalurgia ucraineana sufera puternic din cauza scaderii cererii mondiale si, prin urmare, nu are nevoie de cantitati prea mari de carbune. In al doilea rand, autoritatile au motiv intemeiat pentru neplata salariilor.

Dar daca protestul se va prelungi mai multe luni, va fi pusa in pericol intreaga economie a Ucrainei. Donetsk asigura 43% din productia de carbune a tarii, iar exportul de produse metalurgice inseamna 20-25% din Produsul Intern Brut. Cu alte cuvinte, minerii constituie o forta politica deloc de neglijat.

Totusi, analistii locali nu cred intr-o greva prelungita. Pe de o parte, locuitorii Donbassului nu pot rezista mult fara salarii. Pe de alta parte, proprietarii minerilor vor incerca sa reduca la maxim „vacanta”. Merita spus ca 60% din carbunele ucrainean se extrage in intreprinderile patronate de miliardarul Rinat Ahmetov, iar in caz de criza el poate angaja un dialog cu muncitorii.