În ţările unde se instalează aceşti est-europeni în căutarea unor condiţii mai bune de viaţă, ei sunt uneori acuzaţi că trag salariile în jos, atunci când nu alimentează discursul antiimigraţie, ca în timpul campaniei pentru Brexit.

În ţările pe care le lasă în urma lor, plecarea lor accentuează un deficit de forţă de muncă, la care se adaugă o rată a natalităţii scăzută, ceea ce "frânează o potenţială creştere", potrivit FMI.

"Cea mai mare problemă este lipsa forţei de muncă", comenta recent ministrul bulgar al economiei, după o vizită la întreprinderi din sectoarele chimic, metalurgic şi din industria alimentară. In Cehia, numarul posturilor vacante in intreprinderi este estimati la 160.000. Cu o industrie înfloritoare de automobile, Ungaria nu gaseste acasa 50.000 de specialisti, în principal, tehnicieni calificaţi în mecanică şi electronică de precizie.

Pe platforma de recrutare online Tjobs, romanii au la dispozitie mii de locuri de muncă în Europa de Vest. Jumătate dintre oferte au fost făcute anul trecut de firme britanice, spune Raluca Ştefănescu, unul dintre responsabilii platformei. Scala salariilor propuse în sectorul construcţiilor în afara ţării: de la 1.700 la 3.200 de euro, în condiţiile în care salariul mediu în România este de aproximativ 500 de euro.

Este oare creşterea salariilor o solutie pentru pastrarea forţei de muncă?  Este o varianta agreata de unele companii, dar care, avertizeaza economistii, risca sa destabilizeze modelul economic din cauza unei productivitati scazute. Pentru remedierea acestei situatii, expertii recomanda ca formarea tinerilor sa fie adaptată la necesităţile întreprinderilor.

Polonia cocheteaza cu alta idee si priveste spre imigraţie, in incercarea de a compensa plecareaa a aproximativ 2,4 milioane de conaţionali în străinătate. O soluţie pe care guvernul suveranist al Ungariei lui Viktor Orban o respinge pentru moment. Oricum, aproape un milion de ucraineni lucrează deja în Polonia, iar fără ei "economia poloneză ar fi în mare dificultate, în special în privinţa locurilor de muncă mai puţin calificate", crede Maciej Witucki, preşedintele societăţii de intermediere Work Service.