Un raport al Comisiei Naţionale de Dezvoltare şi Reformă (NDRC), principalul organism de planificare economică din China, a descoperit că oraşele mici şi mijlocii din China au planuri pentru a dezvolta peste 3.500 de noi zone care ar putea găzdui de două ori mai mult decât populaţia actuală a Chinei de 1,4 miliarde de persoane. Potrivit estimărilor U.S. Census (Biroul pentru recensământ din SUA- n.r.), populaţia globului este în prezent de 7,4 miliarde de persoane.

Concluziile din raportul NDRC au fost preluate într-o analiză a agenţiei oficiale de presă China Nouă, care a catalogat drept nerealiste planurile de dezvoltare ale oraşelor chineze. "Cine va locui în aceste locuinţe? Aceasta este o problemă", se arată în analiza agenţiei chineze.

Extinderea oraşelor chineze vine pe fondul apelurilor pentru urbanizare ale preşedintelui Xi Jinping şi premierului Li Keqiang iar China se pregăteşte pentru alte 100 milioane de persoane care să migreze din mediul rural în metropolele urbane până la finele acestui deceniu.

Cu toate acestea, chiar şi fără noile zone de dezvoltare avute în vedere, China are deja mai multe locuinţe decât are nevoie iar "oraşele fantomă" au proliferat. Potrivit unei analize realizate de Bloomberg Intelligence, China a construit peste 10 milioane de noi locuinţe în fiecare din ultimii cinci ani, depăşind cererea de locuinţe estimată la mai puţin de opt milioane, mentioneaza agerpres.