SUA nu au nevoie de un acest conflict, care distruge acea imagine ideala a unui Orient Mijlociu, unde statele arabe isi dau mana in lupta impotriva terorismului, invingandu-i pe banii lor pe "toti baietii rai", dupa care se impaca si cu Israelul. Un tablou asa cum a fost desenat in timpul vizitei in regiune a presedintelui Donald Trump.

Dar nimeni nu a luat in calcul faptul ca toate cele 55 de tari ai caror reprezintanti ai venit la Riad pentru intalniri cu Trump, au interese mult prea diferite. Izolarea Qatarului a demonstrat ca nu exista unitate nici chiar in interiorul unei organizatii relativ mici precum Consiliul de cooperare a Gofului Persic. Cum s-ar putea vorbi, in aceste conditii, despre unitate intre toate statele arabe, si, mai ales intre cele islamice, apreciaza, intr-un comentariu pe aceasta tema, expertii institutului Carnegie.

In cazul in care criza va lua amploare, nu doar Qatarul va trebui sa decida care-i sunt aliatii, dar si Statele Unite. Acuzatiile la adresa Qatarului si care au justificat ruperea relatiilor diplomatice si izolarea micului emirat, nu lasa Washingtonului posibilitatea de a mentine relatiile cu Doha si, cu atat mult, de a-si pastra baza militara pe pamant qatarez. Cum poti lupta impotriva gruparilor teroriste Statul Islamic si Al-Qaeda cu forte militate stationate intr-o tara invinuita ca sprijina aceste structuri?

In ultimii ani, vecinii Qatarului - Arabia Saudita, Kuweit si Emiratele Arabe Unite - au fost, la randul lor, acuzate ca sustin aceste dar is alte organizatii teroriste care actioneaza nu numai in Orientul Mijlociu, dar si in SUA si Europa. Despre legaturile dintre Arabia Saudita si Al Qaeda s-au scris sute de mii de pagini. Pana cum se discuta cine este, de fapt, creatorul Statului Islamic (aparut din subunitatea irakiana a Al-Qaeda) si cine al miscarii Frontul al-Nusra sau Jabhat al-Nusra, alta ramificatie a Al-Qaeda, care lupta in Siria.

Unii experti afirma ca, pe cai neoficiale, ISIS este sponsorizat de fondurile saudite islamice, iar al-Nusra primeste bani, in mare parte, din Qatar; altii sustin o versiune total inversa. Iar Damascul i-a de sustinere acordate toristilor pe teritoriul sau atat Qatarul, cat si Arabia Saudita si Turcia.

Acum, Riad incearca sa arunce totul in spinarea qatarezilor. Si s-ar putea sa-i iasa, avand in vedere contractele de multe miliarde de dolari incheiate recent companiile americane si saudite. Riad este un aliat mult prea avantajos pentru a-l pierde. Dupa Qatar, va veni randul Iranului, sunt de parere expertii in domeniu. Dar numai in cazul in care Trump va renunta definitiv la Qatar, acolo unde duc multe interese de la Washington.

Qatarul poate contracara izolarea? Analistii de la Cernegie cred ca da. Si explica: anul acesta, Qatar a deveni cel mai mare furnizor de gaze naturale lichefiate al Egiptului, iar de gazul qatarez depind Emiratele arabe si Kuweit. Fara indoiale, ele ar putea miza pe solutii alternative, dar intrebarea este ca si Japonia sau India vor fi dipuse sa cauza alte surse de aprovizonare, daca impotriva Qatarului va fi institutia inclusiv o blocada pe mare. 

Experienta ultimilor ani a arata ca, atunci cand s-a ajuns la afaceri, tarile arabe au putut gasi compromis cu oricine, inclusiv cu Teheranul. Un ultim exemplu in acest sens il constituie acordurile din cadrul OPEC privind reducerea cotelor de productie pentru echilibrarea pietei.

Cu toate acestea, conflictul din Golful Persic nelinisteste. Nimeni nu are nevoie de un razboi, ceea ce inseamna ca nu ar fi vorba, de fapt, decat de santaj si de o reimpartire a puterii in zona. Totusi, este greu de crezu ca daca putera de influenta a Qatarului pe scena internationala va fi redusa la minim, toate lucrurile in Orientul Mijlociu vor fi rezolvate si ca terorismul va fi invins odata si pentru totdeauna.