Asociatia podologilor americani, American Podiatric Medical Association, a lansat un avertisment: incaltarile de vara nu face intotdeauna bine! Concret, ele nu sustin piciorul si pot chiar antrena probleme de sanatate, la nivelul genunchilor si al soldurilor.

Slapii

Incaltarile care lasa degetele de la picioare libere sunt rezervate mersului la plaja sau la piscina. Nu se recomanda folosirea lor in oras. De ce? Pentru ca, explica expertii americani, slapii nu sustin curbura piciorului, nu absorb socurile si, prin urmare, nu usureaza presiunea asupra calcaiului. Purtandu-i timp indelungat, exista riscul aparitiei unor probleme la genunchi, solduri, spate si la talpa piciorului.

Balerinii

Sunt delicati si usori, numai buni pentru o zi calda de vara. Dar, incaltate cu balerini, femeile pierd din gratie, iar picioarele sufera. La fel ca slapii, ei nu sustin curbura piciorului si pot deforma talpa acestuia. Pentru a oferi, totusi, un confort piciorului, se poate adauga talonete ortopedice pentru reducerea presiunii asupra zonelor sensibile.

Incaltarile cu talpa ortopedica

Sun prea rigizi si, de aceea, pot provoca neplaceri. Acestea se manifesta, in cele mai multe dintre cazuri, prin dureri ale calcaiului, dureri care devin, uneori, abolut insuportabile. Se poate ajunge chiar la aparitia unor cresteri osoase in spatele picioarului. De asemenea, exista riscul producerii unor entorse ale gleznei. Pe de alta parte, daca partea din spate este mult mai inalta decat cea din fata se creaza o presiune prea mare asupra oaselor metatarisiene, deformand mersul.