Cercetatorii Universitatii din Hawai estimeaza ca incalzirea globala se va instala definitiv la mijlocul acestui secol. Potrivit calculelor lor, in jurul anului 2047, temperatura medie din fiecare an va fi, in cea mai mare parte a planetei, mai ridicata comparativ cu valorile inregistrate in respectivele regiuni in ultimii 145 de ani, mai precis din 1860 pana in 2005.

Altfel spus, pentru o anume zona geografica „anul cel mai friguros va fi, in viitor, mai cald decat cel mai calduros an din trecut”, a explicat autorul studiului, Camilo Mora. Conform estimarilor lui, canicula va deveni normalitate, scrie cotidianul The New York Times.

Grupul de cercetatori condus de Mora a calculat „punctul ireversibil” pentru fiecare regiune, adica data dupa care toti anii urmatori vor fi mai caldurosi decat in orice alt an din trecut. Este vorba, normal, de anii pentru care exista constatari meteorologice.

Modelul computerizat creat de experti a aratat ca schimbarile climatice ireversibile se vor produce inegal: in unele locuri mai devreme (spre exemplu, la tropice), in altele mai tarziu (in emisfera nordica).

Primii care vor simti pe pielea lor acest proces in 2020 vor fi locuitorii orasului indonezian Manokwari. Pentru populatia capitalei mexicane inevitabilul se va produce in 2031, pentru cea a Beijingului in 2046, iar pentru cea a New York-ului in 2047.

In opinia oamenilor de stiinta, chiar daca emisiile de gaze cu efect de sera vor fi reduse, acest lucru nu va modifica in mod esential evolutia lucrurilor, ci doar va amana inevitabilul cu aproximativ 20 de ani.