OMM a confirmat, de asemenea, că anul 2012 se încadrează printre cei zece cei mai călduroşi ani înregistraţi din 1850, cand au inceput aceste masuratori. Recordul precedent de topire a banchizei datează din anul 2007.

În 2012, topirea record a ghetarilor arctici, constatată în august-septembrie, s-a tradus prin date inferioare valorii de 18% a recordului din 2007, de 4,18 milioane de kilometri pătraţi. "Datele de anul acesta indică o diminuare de 49% comparativ cu media minimelor din perioada 1979 - 2000", precizează OMM.Calota glaciară din Groenlanda a fost şi ea "topită foarte puternic la începutul lunii iulie", atingând valoarea de 97% la mijlocul lui iulie, fiind vorba despre cea mai importantă topire de la începutul observaţiilor din satelit, demarate în urmă cu 34 de ani".

"Este un semn îngrijorător al încălzirii globale", a declarat secretarul general al OMM, francezul Michel Jarraud. În 2012 s-au produs şi alte fenomene extreme, precum seceta şi cicloanele tropicale. Variabilitatea naturală a climei a provocat aceste extreme, însă caracteristicile fizice ale acestor fenomene meteorologice şi climatice rezultă din ce în ce mai mult din schimbările climatice", a adăugat el.

Pentru a ilustra această schimbare climatică, OMM a invocat faptul că furtunile de coastă, precum Sandy, produc în prezent importante inundaţii de coastă. Nivelul mării a crescut cu 20 de centimetri începând cu 1880, a precizat OMM. Uraganul Sandy a provocat peste 100 de victime şi a cauzat pagube importante în Caraibe. În Statele Unite, numărul victimelor s-a ridicat la 130, iar pagubele sunt estimate la mai multe miliarde de dolari.

OMM a mai precizat că anul 2012 ocupă locul al nouălea în topul celor mai călduroşi ani, în pofida influenţei de la începutul anului a fenomenului meteo La Nina, care are ca efect răcirea climei.În noiembrie 2012, OMM a precizat, pe baza primelor zece luni ale anului, că 2012 a fost marcat de recorduri de căldură, precum şi topiri record ale banchizei arctice, excluzând perioadele de frig extrem.

În 2012, temperatura medie la suprafaţa planetei a prezentat o anomalie pozitivă de 0,45 grade Celsius, în comparaţie cu valoarea normală, calculată pentru perioada 1961-1990."Pentru cel de-al 27-lea an consecutiv, temperatura medie la suprafaţa pământului şi oceanelor este peste valoarea normală, calulată pentru perioada 1961-1990", precizează OMM, adăugând că anii cuprinşi între 2001 şi 2012, "se numără printre cei mai calzi 13 ani observaţi vreodată ".

Încălzirea continuă a straturilor inferioare ale atmosferei rămâne îngrijorătoare, a precizat Michel Jarraud. In opinia lui, procesul de "încălzire va continua", din cauza creşterii concentraţiei gazelor cu efect de seră în atmosferă.