Experţi ai ONG-ului Union of Concerned Scientists (UCS) au analizat 18 baze militare reprezentative din peste 120 de baze de coastă din întreaga ţară pentru a evalua impactul schimbării climatice asupra funcţionării lor în următoarele decenii. "Până în 2050, majoritatea acestor baze vor trece prin de zece ori mai multe inundaţii decât în prezent", arată Kristy Dahl, cercetătoare în cadrul UCS şi coautor al raportului intitulat "Militarii americani pe linia de front a creşterii nivelului oceanelor".

În condiţiile unei creşteri mai rapide a nivelului oceanelor în a doua jumătate a secolului al XXI-lea, inundaţiile provocate de maree ar putea fi aproape zilnice pentru unele baze, făcând terenul de nefolosit pentru instruirea trupelor şi desfăşurarea de teste.

Patru din bazele analizate, printre care staţia aeronavală de la Key West (Florida) şi centrul de recrutare al corpului de marină din Carolina de Sud ar putea pierde între 75 şi 95% din terenurile lor până la sfârşitul secolului, conform previziunilor cercetătorilor.

În raport se subliniază că Pentagonul recunoaşte deja ameninţarea serioasă pe care o reprezintă încălzirea climei pentru bazele militare şi insistă pe necesitatea alocării mai multor resurse şi a instalării mai multor sisteme de supraveghere pentru a se pregăti în vederea acestui lucru. Însă în luna iunie, comisia de alocări bugetare a Camerei Reprezentanţilor, cu majoritate republicană, a adoptat un amendament care blochează fondurile Pentagonului destinate aplicării strategiei sale de adaptare la schimbările climatice, arată raportul citat de agerpres.