In opinia cercetatorilor, incalzirea globala poate conduce la aparitia altor genuri de reptile, cu dimensiuni mai mari decat ale celor existente in prezent pe Terra – crocodili, soparle si broaste testoase. „Gigantismul, constatat la soparlele ierbivore, indica o crestere considerabila a proportiilor lor intr-un mediu de viata cu temperaturi ridicate”, citeaza Daily Mail un raport semnat Patricia Hillard, de la Universitatea din California.

In opinia omului de stiinta, daca incalzirea globala nu va fi stopata, Pamantul va asista la o noua invazie de reptile gigant. O perspectiva evidentiata de studiile efectuate la Universitatile din California si Nebraska. Autorii expertimentelor facute in acest sens au ajuns la concluzia ca dimeniunea corpului reptilelor depinde de caracteristicile climatice si nu are nici o legatura cu existenta sau nu a pradatorilor, cum s-a considerat pana acum.

Studiul s-a bazat pe analiza soparlelor tip Barbuturex morrisoni si care, cu exceptia dimensiunilor uriase nu se deosebesc cu nimic de actualele soparle din aceasta categorie. Lungimea reptilei care a trait in urma cu 40 de milioane de ani, in paleolitic, atingea doi metri. Jason Head, de la Universitatea din Nebraska, a precizat ca, in conditiile unei clime foarte calde, mamiferele pierd teren in fata reptilelor, capacitatea de reglementare a temperaturii corpului nefiind, in cazul primelor, atat de importanta. In plus, animalele cu sange rece au nevoie de mai putina hrana, ceea ce le sporeste sanse de supravietuire in conditii de canicula.