Niciodată în România nu s-a făcut un Plan Naţional de Cadastru. Din această cauză, mii de oameni au proprietăţi care nu sunt intabulate. În Buzău, spre exemplu, cei mai mulţi ţărani nici nu ştiu la ce se referă cadastrarea terenurilor, scrie tvr.ro.

La Galaţi, terenurile sunt cadastrate şi intabulate atunci când proprietarii vor să vândă sau sunt nevoiţi să facă succesiuni. Oamenii se feresc de birocraţie, dar şi de costurile ridicate. Astfel, pentru o mie de metri pătraţi, numai măsurătorile costă 800 de lei, la care se adaugă 120 de lei - taxa percepută de Oficiul de cadastru.

În România se estimează că sunt aproximativ 40 de milioane de imobile. Însă doar 7,4 milioane dintre acestea sunt înregistrate în evidenţele de cadastru. Programul Naţional de Cadastru va costa în jur de 1,3 miliarde de euro. 300 de milioane de euro vor veni de la Bruxelles, iar restul va fi asigurat din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru.

Vor fi selectate prin licitaţie firme care vor face măsurătorile în ţară. Programul va fi implementat până în 2023. În prezent, doar şapte unităţi administrativ-teritoriale din România au cadastrul general finalizat integral şi cărţi funciare pentru toate proprietăţile.