Confort la superlativ, sauna, spa, bazin olimpic, sali de sport si de creatie, sala de cinema. Nu, nu este vorba despre un hotel de cinci stele. Sunt infrastructurile oferite de o inchisoare saudita construita special teroristii miscarii Al-Qaida. La ce bun acest lux?

Raspunsul este cat se poate de simplu: pentru a-si aduce pe calea cea dreapta pe partizanii jihadului, obligandu-i, dupa gratii, sa descopere micile placeri ale vietii. Printre altle, in cazul unui comportamentul exemplar, detinutii se pot „relaxa” cu femei in spatii special amenajate. Dar permisiunile vor fi acordate numai celor respectuosi.

Inchisoarea din Ryad, mare cat 10 terenuri de fotbal, a fost gandita sa adaposteasca 228 de prizonieri si face parte dintr-un ansamblu de cinci asemenea institutii imprastiate pe tot teritoriul Arabiei Saudite. Potrivit Daily Mail, fiecare dintre cele 12 cladiri poate primi 19 prizonieri, care vor beneficia de cel mai mare confort. Se are in vedere inclusiv o sala de mese cu meniuri la alegere. Teroristii pot participa, daca doresc, chiar la cursuri de pictura.

Acest program de reabilitare a aparut dupa atacurile teroriste care au lovit Arabia Saudita intre 2003 si 2006. Aproape 150 de sauditi si straini si-au gasit moartea in acele atentate. Aceste centre se inscriu intr-un plan care va ingloba peste 3.000 de prizonieri. In schimbul conditiile excelente de detentie de care vor benefiia acestia din urma, ei vor trebui sa urmeze, in particular, cursuri pentru lectura Coranului.