Crucisatorul a fost obligat sa efectueze manevre fortate pentru a nu se ciocni cu nava chineze, care i-a taiat, practic, drumul, inainte de a se opri, au relatat ofiteri ai marinei si responsabili ai apararii.

Nava chineza amfibie s-a oprit la mai putin de 500 de metri de vasul american, a precizat un reprezentant al Pentagonului, sub acoperirea anonimatului. In momentul incidentului, USS Cowpens se afla „in preajma” noului portavion chinez, Lianong, a mai precizat responsabilul american.

Incidentul survine pe fondul tensiunilor generate de instaurarea de catre Beijing in Marea Chinei orientale a unei „zone de aparare aeriana”, care cuprinde insulele Senkaku/Diaoyou, revendicate de Japonia si China.

Satele Unite au cerut Chinei sa renunte la aceasta zona controversata. Washington, Seul si Tokyo au deplasat in respectivul perimetru aparate militare, manevra intrepretata ca un mesaj adresat Beijingului, si anume ca nici SUA, nici Coreea de Sud si, cu atat mai mult, Japonia, nu intentioneaza sa tina cont de noile reguli.