"In ultimii ani, fructele si legumele au devenit tot mai dulci, iar pentru asta oamenii trebuie sa plateasca pretul propriei stari de sanatate", afirma oamenii de stiinta americani. Potrivit acestora, industria agroalimentara se orienteaza tot mai mult spre produse mai dulci, ceea ce nu numai ca le reduce utilitatea, dar le face periculoase.

"Cu scopul de a-i determina pe copii sa manance mai multe legume si fructe, producatorii le fac mai dulci, cu toate consecintele nedorite pentru sanatatea omului", afirma grupul de experti de la Universitatile Johns Hopkins si Washington.

Drept confirmare a concluziei lor, specialistii au prezentant exemplul grapefruit-ului. In urma cu 30 de ani, era foarte popular grapefruit-ului alb. Astazi, aproape nimeni nu-l mai consuma, pentru ca lumea prefera grapefruit-ul rosu, considerabil mai dulce. Asta in conditiile in care cel alb este substantial mai folositor organismului gratie continutul lor bogat de vitamine. Vitamine si compusi care confera fructului alb un gust acru-amar si care nu place multora.

Aceeasi situatie in cazul varzei de Bruxelles, al carei gust initial, destul de neplacut, s-a estompat in ultimii ani, odata cu el disparand si marea majoritate a compusilor folositori sanatatii omului. Autorii studiului noteaza, in context, ca oamenii s-au ferit, de-a lungul evolutiei lor, de gusturi amare, asimilate cu otrava.

"Dar tocmai acest gen de produse sunt utile in tratamentele profilactice impotriva cancerului. Iata de ce, renuntarea la aceste produse pune in pericol starea de sanatate a omenii pe viitor", au explicat expertii.