Cum s-a format Luna inca mai constituie un subiect de controverse intre oamenii de stiinta. Pana acum au existat trei teorii. Prima afirma ca, initial, Pamantul s-a rotit atat de repede, incat a explodat, din materia degajata formandu-se, practic, Luna. A doua versiune sustine ca satelitul s-a desprins de Pamant dupa ciocnirea acestuia cu un asteroid gigant, de dimensiunea planetei Marte. A treia teorie afirma ca Luna si Pamantul s-au format in acelasi timp, satelitul creandu-se din numerosii asteroizi si meteoriti care se invarteau in jurul stravechiului Pamant.

Analizand rezultatele simularii pe computer, un grup de cercetatori de la Universitatea din Amsterdam a oferit o a patra teorie. Astfel, oamenii de stiinta olandezi sunt convinsi ca Luna a aparut dupa explozia nucleului pamantului, un fel de reactor natural imens, care lucreaza in interiorul Terrei. Expertii si-au publicat studiul in revista New Science.

„Explozia nucleara constituie singurul eveniment care ar fi putut arunca intr-un timp scurt o cantitate atat de mare de materie. Numai in astfel de conditii roca se putea desprinde de pamant, primind, in acelasi timp, un impuls de miscare suficient pentru a nu cadea pe Terra”, a explicat Vim van Vestenen, seful echipei de cercetatori. El a precizat ca, potrivit calculelor colegilor sai, explozia ar fi avut o putere egala cu 40 de miliarde de bombe atomice aruncate deasupra Hiroshimei.