Cercetatorii au dorit sa afle cum anume polifenolii din boabele de cacao influenteaza asupra starea de spirit si functiile cognitive a 72 de voluntari de sex feminin si masculin, cu varste cuprinse intre 40 si 65 de ani. Timp de o luna, participantii la studiu au consumat zilnic o bautura din ciocolata cu continut diferit de polifenoli.

La final nu s-a inregistrat o imbunatatire a functiilor cognitive. In schimb, starea de spirit a voluntarilor s-a ameliorat vizibil. Cei care au servit zilnic bautura oferita cu 500 miligrame de polifenoli s-au simtit mai calmi si mai multumiti de viata pe toata durata experimentului.

De precizat ca participantii la studiu si-au evaluat singuri, la inceputul si la finalul testului, starea de spirit pe o scara data. E adevarat, expertii nu considera acest mod de apreciere drept cea mai sigura metoda de a masura dispozitia generala. In plus, studiul nu explica existenta unei legatura cauza-efect intre polifenoli si starea generala de spirit.

Cu alte cuvinte, nu se poate spune ca, intr-adevar, ciocolata neagra a determinat o imbunatatire a dispozitiei, la fel cum nu se poate vorbi de existenta unui mecanism biologic care s-ar afla in spatele acestei reactii. Este posibil ca participantii la experiment s-au simtit mai fericit pur si simplu pentru ca li s-a permis sa consume un produs despre care se spune ca aduce satisfactie.